Makkelijk maxi!

In het begin van de zomer ontving ik van Droomstoffen een nieuw stapeltje teststofjes. Omdat de 2 andere stofjes eerder winterkleuren hebben, begon ik met het stofje dat ik voor mezelf wilde gebruiken.

Op foto dacht ik dat het om een stofje ging waaruit ik een truitje zou kunnen maken, maar toen ik de zending aan kreeg, veranderde ik dat plan. Deze stof valt heerlijk door en is daardoor ideaal voor een maxirok!

Tutorial maxirok
Stof: Droomstoffen

Miss Wobie gaf al het voorbeeld en ik volgde haar (of beter: ik deed haar schaamteloos na!). Ik had via Pinterest een Franse tuto gevonden voor een rok die niet te veel fronst aan de taille, want dat vind ik niet zo mooi. Ik wilde een tamelijk recht ogende rok.

Aangezien mijn stof geen 1m50 breed was (maar wel 1m30), moest ik deze tutorial alsnog overboord gooien en paste ik het patroon aan aan de lap die ik voor me had.

Mijn stof was een gebreide, licht rekbare en soepel vallende polyester, maar ongetwijfeld kan je deze rok ook maken in een aangenaam katoen- of viscosetricot.

Het patroon

Hieronder leg ik uit hoe ik mijn eigen patroon maakte. Wil je zelf ook aan de slag gaan, laat dan zeker niet na je heupomtrek te meten zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de eerste pasbeurt (mijn heupomtrek is 98 cm).

Patroon maxirok

De uitvoering

 • Leg voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar en naai de zijnaden.
 • Neem de tailleband en leg deze met de korte zijden op elkaar (goede kant tegen goede kant). Stik de korte zijde dicht.
 • Knip een elastiek van 3 cm breed op de gewenste lengte en sluit deze door de uiteinden op elkaar te leggen met een lichte overlapping.
 • Vouw de tailleband in de lengte dubbel en leg de elastiek erin (deze is een beetje korter dan de tailleband!). Sluit de open rand van de tailleband met je overlock of met een zigzagsteek van je gewone naaimachine. Let op dat je de elastiek niet meestikt.
 • Leg de tailleband op de bovenrand van de rok, goede kanten op elkaar en stik de tailleband vast aan de rok. Als je een overlock hebt, kan je dit heel snel en netjes doen.
 • Pas de rok en knip de zoom op de gewenste lengte. Werk de zoom af met een omslag van 2 cm en je tweelingnaald. Heb je deze niet, gebruik dan een (driestaps-)zigzagsteek. 

Bij Emma & Mona vind je een met foto’s geïllustreerd stappenplan voor de tailleband, mocht mijn verhaal niet duidelijk zijn.

Maak je een rok volgens deze uitleg? Deel hem dan op Instagram en tag @biekep_biezonder of plaats hem op mijn Facebookpagina!

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Makkelijk maxi!”

 1. Hallo,
  Leuke tip maar hoe ben je tot de lengte van de horizontale lijnen gekomen? Ik wil namelijk een maxirok voor mijn dochtertje maken en denk dat deze afmetingen dan niet echt kloppen?
  Mvg,
  Beginnende naaister 😉

  Beantwoorden
  • Dag Nathalie, ik zie je bericht nu pas! Ik heb me gewoon gebaseerd op mijn totale stofbreedte. Volgens mij kan je ook voor een kind de hele stofbreedte gebruiken, dan zal je gewoon meer moeten rimpelen bovenaan. Ik heb helaas geen dochter dus heb niet zoveel ervaring in het maken van kinderrokjes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie