Wandelen in Mullerthal (GH Luxemburg)

Ertussenuit

De kinderen gingen een week op kamp met de scouts. Aangezien wij net verhuisd zijn en door de onzekere coronatijd, planden we geen buitenlandse gezinsreis in. Wat we wél wilden doen, was er even tussenuit knijpen tijdens het kamp van de jongens.

Zo gebeurde het dat ik na 15 jaar EINDELIJK een kort tripje naar het Luxemburgse Mullerthal vastlegde. Eindelijk, want vele jaren geleden maakte ik dat plan al eens in mijn hoofd, maar boekten we finaal een citytrip. Ik legde een B&B vast, keek wat rond hoe we de wandelingen konden aanpakken en klaar. Dacht ik. Want op zaterdagavond kregen wij bericht dat we de kinderen asap moesten gaan ophalen op de kampplaats. Overvloedige regenval had alle tenten onder water gezet. De leiding besliste het kamp stop te zetten voor de jongste takken.

Daarop besloten we de kinderen gewoon mee te nemen en ons Mullerthalplan met ons vieren uit te voeren.

Dag 1: Luxemburg-stad

We vertrokken op zondag in de late voormiddag (ahja, natte kleren die gewassen moesten worden en zo!). Het leek ons het beste plan om de eerste dag niet te vol te proppen. We reden dus naar de hoofdstad waar we aan de toeristische dienst een plattegrondje kregen met een stadswandeling langs de interessantste plekjes. Heel tof! Ondanks het onstabiele weer hebben we hier erg van genoten.

Dag 2: Mullerthal trail route 1, 1ste etappe (Echternach - Moersdorf)

Op de website van Mullerthal vond ik een uitgewerkt plan om vanuit een vaste uitvalsbasis de trail te wandelen. Echternach bleek hiervoor een prima logeerplek. Wat een toeval dat ik daar “op den boef” iets reserveerde!

We wilden starten met route 1 om kennis te maken met de trail. Vooraf hadden we een beetje stress voor de afstanden (elke etappe is rond de 20 km) met de kinderen, maar eigenlijk ging dit prima. Onze kinderen zijn het wel gewend te gaan wandelen.

We parkeerden de auto op de gratis parking aan het meer van Echternach (waar ook de Delhaize is) en kochten daar een kleine picknick die we verdeelden over de rugzakjes. De trail loopt langs de parking, dus we konden direct vertrekken richting Moersdorf.

De eerste etappe leidt je door prachtige bossen met bemoste rotsformaties, maar evengoed door weidse landschappen. Die afwisseling vonden wij heel tof. De kinderen hebben geen minuut geklaagd, zij genoten van de avontuurlijke paden die eigenlijk ook nooit echt moeilijk waren. 

Mullerthal Trail route 1

Als je er een hele dag voor neemt, is het goed te doen om lange afstanden te wandelen met kinderen. Zeker hier, waar geen enorme hoogteverschillen zijn. We vertrokken rond 9u30 en waren in Moersdorf rond 16u. Daar konden we met de bus, die trouwens helemaal gratis is in Luxemburg, terug naar Echternach. Handig! Bij aankomst keken we na om hoe laat we de volgende dag met de bus naar Moersdorf konden vertrekken om de 2de etappe aan te vatten.

Mullerthal Trail route 1

Dag 3: Mullerthal trail route 1, 2de etappe (Moersdorf - Echternach)

Rond 9u30 namen we de bus naar Moersdorf. Ongeveer 25 minuten later konden we daar de wandeling verderzetten vanaf het punt waar we de dag voordien stopten. Deze etappe was opnieuw een heel gevarieerde tocht door bossen en weides. Hoe groen kan een omgeving zijn? 

We hadden alleen de pech dat het ‘s middags begon te regenen, ongeveer een halfuur nadat we het laatste dorpje (Herborn) voorbij waren. Volgens Buienalarm was het een kort maar krachtig onweer. Moehaha. Heel handig ook dat ondergetekende haar regenjas in de B&B had vergeten. Dat onweer ging over in een gestage regen voor de volgende 2 uren.

Onderweg zijn er weinig schuilplekken. Voor Herborn lette ik er niet op omdat de zon scheen, maar na Herborn kwamen we er maar 2 tegen. De eerste toen het nog zonnig was… de tweede een kleine 2 uur (door de regen) lopen verder. Waren wij dankbaar dat die laatste er stond, want iedereen had het intussen koud gekregen. We hielden er halt om wat op te warmen en aten er onze picknick op.

Ook vandaag kwamen we rond 16 uur aan op het eindpunt, de parking aan het meer van Echternach waar onze auto stond.

Mullerthal Trail route 1 Moersdorf
Mullerthal Trail route 1

Dag 4: Beaufort

Op de laatste dag bezochten we het kasteel van Beaufort. Of liever de burcht, het op een later tijdstip aangebouwde kasteel moest apart bezocht worden met een gids. Dit was niet mogelijk aansluitend op ons bezoek aan de burcht, dus pasten we hiervoor.

De regen was weer de spelbreker, dus het was af en toe schuilen onder de overdekte delen van de burcht. Toch vonden wij (en de kinderen) deze activiteit de moeite waard!

Beaufort kasteel

Rond de middag klaarde de hemel op en deden we rondwandeling B1 uit de lokale wandelroutes. Alle gegevens en het gpx-bestand vind je hier op de site van Mullerthal. Deze wandeling van 10 km is adembenemend mooi. Je stapt er voornamelijk door de feeërieke bossen met hun grillige kalkrotsen en af en toe langs het water. In de laatste kilometers van de wandeling maakten we tijd om de kinderen dammetjes te laten bouwen in de rivier. Heerlijk genieten voor iedereen. Een absolute aanrader voor wie van variatie houdt. Wij vonden de wandeling zeker niet moeilijk en perfect te doen met kinderen.

Mullerthal B1 Beaufort

Voor herhaling vatbaar

Deze korte trip viel bij iedereen in de smaak. De kinderen gaven als eersten aan dat ze nog willen teruggaan om de 2de en de 3de route van de trail te wandelen. Prima plan, vind ik!

Op route 1 zat nauwelijks volk. Wij kwamen enkele lokale mensen tegen die hun hond uitlieten en op dag 2 van de trail ontmoetten we welgeteld 1 wandelaar die het traject in de omgekeerde richting deed.

De wandeling in Beaufort was iets drukker, maar zeker niet in de mate dat je je voortdurend “achtervolgd” voelde.

Met zijn perfect bewegwijzerde paden is Mullerthal is een prachtbestemming voor wie van natuur houdt. En dat op slechts 270 km van Brussel. Wij zijn fan!

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie