Francajurk Fibre Mood

Twijfelaar

Toegegeven, toen ik de nieuwe editie van Fibre Mood mocht inkijken, heb ik even getwijfeld of er iets tussen zat naar mijn “tand”.  Ofwel vond ik het decolleté te diep, te veel frulletjes aan het model, enz. Op het 2de zicht vond ik de oversized hemdsjurk “Franca” wel leuk. Ik hoopte een leuke ruitjesstof die ik hier nog liggen had te kunnen gebruiken en gaf mijn naam op.

Patroon en stof

Toen ik de patroondelen voorbereidde, zag ik al snel dat ik er niet zou komen met de 2 meter stof die ik had. De jurk is zeer wijd, dus voor- en achterpand moet je sowieso onder elkaar leggen op de stof. Ik kocht een linnen-viscose van 10 euro/meter bij het lokale stoffendepot dat toevallig net die dag open was. Voorgewassen in de machine (hoera voor het wasprogramma van 15 minuten!), laten drogen en ik kon gaan met die schaar! Ondanks de vele fouten in de stof (had ik gelukkig in de winkel opgemerkt), slaagde ik (voor maat M) erin alle patroondelen te knippen uit 2 hoogtes (VP en AP), de overige delen kon ik prima knippen uit wat overbleef aan de zijkanten naast voor- en achterpand. Lekker zuinig, dat hebben we graag.

De uitvoering

Ik voorzag vlieseline op beide knopenpads. De werkbeschrijving laat je deze volledig bekleven. Hoewel ik wist dat je normaal slechts de helft verstevigt, volgde ik de beschrijving zonder nadenken. Achteraf gezien vind ik deze delen toch te stijf. Het kan misschien wel interessant zijn dat je dus slechts de helft van deze stroken verstevigt.

De kraag en staander worden ook telkens beide verstevigd. Dit deed ik niet. Ik verstevigde enkel de bovenkraag en het buitendeel van de staander. Anders krijg je zoveel dikke naden dat het geen pretje meer is bij de laatste stiksels. De reden waarom ik de bovenkraag verstevig is omdat je dan de naadwaarde niet ziet zitten onder de stof als je het kledingstuk draagt.

De beschrijving vond ik zeer duidelijk, enkel bij het vastnaaien van het linkerknopenpad vergiste ik me. Blijkbaar moet de naadwaarde onderaan aan de buitenkant zitten. Ik moest dus even tornen, wat geen pretje was met deze stof. Bovendien vergat ik een stukje vlieseline te strijken op het VP waar je de knipjes moet geven. Zeker doen zodat het niet inscheurt! Dit staat nooit in werkbeschrijvingen, maar heb ik wel onthouden uit de vele naailessen die ik volgde. 

De afwerking

Voor de afwerking aan de zoom was ik een beetje bang. Een grote ronding, ik deed het al eens bij de Reajurk, maar daar gebruikte ik een zoombeleg. De Francajurk wordt afgewerkt met een minizoompje van 0,5 cm dat je eerst met een stiksel markeert, om het dan 2x om te strijken. Dit werkte heel goed, ben echt wel blij met het resultaat. 

Het resultaat

De jurk draaide eigenlijk helemaal uit zoals ik had verwacht. Alleen ben ik het compleet niet gewoon mijn figuur helemaal te verstoppen in een oversized model. Ik moet er dus nog aan wennen en weet niet of dit een blijvertje zal worden in mijn kleerkast. Toch ben ik blij dat ik me aan dit model waagde, al moet ik misschien de jurk een volgende keer een maatje kleiner maken.

De nieuwe Fibre Mood waar dit en nog veel andere leuke patronen in staan, ligt vanaf vandaag in de winkel. Via deze link kan je al wat inspiratie opdoen! 

Franca Fibre Mood
Patroon: Franca uit Fibre Mood Editie 10 - Stof: Sammtex Halle - Knopen: Veritas
Franca Fibre Mood
Franca Fibre Mood

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie