Turnzak voor Marie

Zaterdag gaan we Nieuwjaar vieren bij oma en opa. Daar is al 1 nichtje die een nieuwjaarsbrief gaat opzeggen, de rest van de kindjes is nog niet zo ver, maar volgens afspraak worden daar vanaf nu de jaarlijkse kerst-/nieuwjaarscadeautjes uitgedeeld aan pete- en metekinderen.

Mijn metekind gaat na de krokusvakantie naar de kleuterschool. Ik heb al iets gekocht voor haar, maar vandaag kreeg ik het idee dat een turnzakje vast wel handig zal zijn om mee te nemen naar school. In het begin wellicht om reservekleertjes in te stockeren, en daarna hopelijk om turn- of zwemgerief in te vervoeren.

Inspiratie vond ik hier, hier en bij Noodlehead.

Aangezien ik verschillende tuto’s mengde, hier mijn afmetingen zodat jullie nog meer keuze hebben en ik het voortaan niet meer allemaal zelf moet berekenen! De afgewerkte turnzak meet 34 cm B x 47 cm H en is zeker groot genoeg voor een kleuter.
Ik zocht 2 bijeenpassende stofjes uit voor de buitenkant van de turnzak. Binnenin koos ik een rode stof. Ik voorzag 3 meter koord voor de treksluiting.

Van de aardbeitjes knipte ik 2 stukken van 35 cm hoog bij 36 cm breed.
De bolletjesstof meet 30 cm H x 36 cm B.
De rode stof 96 cm H en ook 36 cm B.
Dan heb je ook nog 2 lipjes nodig om je touw aan te bevestigen. Knip hiervoor 2x een stukje van 5 cm B bij 12 cm H. Je strijkt hiervan de lange zijden eerst om, een halve cm ofzo, ik doe dat op het zicht. Daarna vouw je het lapje in de lengte in 2 en strijk je het mooi gelijk. Stik de lange open zijde toe.
U vindt zelf uit wel hoe ik de buitenzak ineenstikte (met naadwaarde van 1 cm). Bovenaan stikte ik 1 cm, liet dan 2 cm open en stikte dan verder tot aan de onderkant van de zak. Dit wordt de opening om het touw door te steken.
De geflockte naam voorzag ik uiteraard voor ik de zijnaden sloot!
Uiteraard leg je ook de lipjes onderaan op de juiste plaats, zo’n 4 cm boven de onderrand van de zak. En als je een label hebt, vergeet het er dan ook nu niet tussen te steken!
Vervolgens stik je de binnenzak ineen. Vergeet geen keergat open te laten van een tiental cm. Ik deed dit nu in de zijnaad aangezien er geen ondernaad is ( ah nee, ik knipte alles in 1 lange lap!).
Dan draai je de binnenzak met de goede kant naar buiten en die steek je in de buitenzak die met zijn goeie kant naar binnen ligt. Goed op goed, dus. Je stikt nu de bovenrand dicht.
Je keert de zak via het keergat, stikt het keergat kort tegen de rand dicht en strijkt de bovenrand mooi uit.
Daarna nog een stiksel op 2 cm ( net iets minder!) van de bovenrand en klaar!
Voor het bevestigen van het touw: zie Noodlehead. Dat moet ik trouwens zelf ook nog uitvogelen morgen. Maar nu naar bed en morgen kijken voor touw bij Veritas! Slaapwel!
De afgewerkte turnzak ziet er zo uit (kleuren ook realistischer want overdag gefotografeerd):
Bolletjesstof: Berger Brussel
Aardbeienstof: Stoffenspektakel
Voeringstof: Ikea
Touw: Veritas
Flockfolie: De Banier

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Turnzak voor Marie”

Plaats een reactie