Zelfgemaakte wasbare billendoekjes

De kleinste hier in huis heeft een zeer gevoelig velletje: eczeem aan handjes en voetjes, in de winter ook in zijn gezicht. De voorbije weken had hij dan weer erg veel last van rode billetjes en dermatitis (ik zag gisteren wel dat zijn achterste kiezen aan het doorkomen zijn, misschien heeft het daar wel iets mee te maken).

Sinds kort ben ik lid van de facebookgroep “Wasbare luiers” en zodoende las ik dus af en toe mee over de fameuze “Cheeky Wipes”. Dat zijn billendoekjes die je gewoon meewast met de luiers.
Het idee vond ik lang niet slecht, maar om dat nu nog te gaan kopen met een zoon die (vandaag!) al 16 maanden oud is?

“Dat kan ik perfect zelf maken”, dacht ik. Na wat surfen op het www was ik overtuigd: mijn restjes tricot zouden een nuttige bestemming krijgen!

Bovendien ruimde ik 2 weken geleden mijn stoffenkasten netjes op, wat het erg makkelijk maakte om alle lapjes terug te vinden.
Voor de achterkant gebruikte ik 2 oude tetradoeken van Ikea die ik niet meer gebruik om de kindjes af te drogen wegens te ruw.

Gisteravond maakte ik een kartonnen malletje van 20 op 20 cm, rondde de hoeken af en begon te tekenen en te knippen. Ik kan je vertellen dat deze activiteit de meest tijdrovende was in het hele maakproces.

Uit 1 tetradoek krijg je 9 billendoekjes van bovengenoemd formaat (zoals Miss Stik al wist te zeggen).

Vanmorgen legde ik dan een lapje tricot op een tetralapje en stikte de randen dicht met mijn overlock.

Nu nog een plantenspuit gaan kopen en tea tree-olie en ik kan aan de slag! Ik ben benieuwd wat dit gaat geven…

Voorzijde: tricot
Achterzijde: tetradoek
Voorzijde: tetradoek
Achterzijde: tricot
Wat een bonte boel!

Gerelateerde berichten

7 gedachten over “Zelfgemaakte wasbare billendoekjes”

 1. Staat ook op mijn to-do list voor baby nummer 2 🙂
  PS: die tea tree is voor bij de vuile doekjes he… Weet je vast wel, maar zou niet willen zien dat je tea tree op die gevoelige billetjes gaat doen 😉

  Beantwoorden
 2. Hey Ellen, ik ging vandaag toch maar eens ten rade op FB want je deed me twijfelen. Idd bij Cheeky Wipes zit dat in het water voor de vuile doekjes, maar je kan het ook gebruiken opgelost in water om de billen af te vegen. Het is trouwens voor héél veel aandoeningen goed, dus ik denk dat er vanaf nu ook wat druppels tea tree meegaan in het badwater.
  Ik hou je op de hoogte…

  Beantwoorden
  • Als je het genoeg verdund zal het idd niet zo een probleem zijn…Maar als de billetjes al kapot zijn denk ik dat ik het niet zou doen.
   Tea Tree kan je trouwens ook achter de oortjes doen (als preventie tegen luizen) samen met Lavendel. Denk dat het 1 druppeltje TT op 5 druppels lavendel is. ZO doe ik het allesinds, maar dat moet je maar eens nakijken als je het ooit nodig hebt 😉

   Beantwoorden
 3. Zoals de comment eerder zei, pas op met teatree! Het is een erg sterk spulletje en zonder mixer olie zou ik het absoluut niet in het badje doen (of direct op de huid)..

  Beantwoorden
 4. de doekjes zijn zalig, ik liet me ook inspireren bij miss stik, en heb een grote fles amandelolie van in een nederlandse kruidenwinkel gekocht, en heb teatree olie staan en ook mandarijnolie,en lavendelolie, die laatste twee kocht ik ook ter preventie van luizen, maar gebruik ze nu ook 5 druppels amandelolie en 1 druppeltje teatree of lavendel of mandarijn olie erbij, die teatree werkt bacteriedodend, lavendel kalmerend, en mandarijn is huidverzorgend, ik maak mijn mengsel ook soms met wat kokosolie, tis maar het idee dat ik veel verschillende combos kan maken en zo elke dag een ander geurtje kan gebruiken, dat maakt het samen met de toffe doekjes een afwisselende en verrassende dagtaak om billetjes te poetsen en te verzorgen

  ik gebruik voor mijn doekjes flannel (een oud dekbedovertrek) en tetradoek, maar ik zie dat jij tricot ook gebruikt wordt, is dit toevallig de stof die gebruikt wordt voor t'shirts?

  Beantwoorden

Plaats een reactie