Kaneelbroodjes

Kaneel

De geur van kaneel is een geur die ik spontaan associeer met speculaas, peperkoek en winterse huiselijkheid. Dat komt wellicht doordat mijn moeder thuis regelmatig bakte. Nu vind ik het op mijn beurt heel gezellig als ik de kinderen huisgemaakt lekkers kan voorschotelen wanneer ze thuiskomen van hun schooldag.

Guur herfstweer

Zo maakte ik enkele weken geleden dankbaar gebruik van de combinatie “guur herfstweer & terreurdreiging”. Ik besloot de verloren lesdagen (even) niet aan mijn hart te laten komen en informeerde “stoemelings” bij een blogvriendin of zij toevallig een leuk bakreceptje liggen had.

En ja, dat had ze. Toevallig was het zelfs een recept van iets dat ik kort voordien ergens op facebook had opgeslagen, maar uit het oog verloren was.

Cinnamon buns

Wij zijn hier allemaal dol op kaneel, dus ik wist vooraf al dat deze “cinnamon buns” een succes zouden worden.

En zo bleek… Het werd een receptje om zorgvuldig bij te houden!

Ideaal voor de donkere maar sfeervolle dagen die op stapel staan, of als tussendoortje voor je blokkende tieners!

Het recept komt uit het boek “The Hummingbird Bakery”. Ik bakte de broodjes gewoon op een bakplaat, maar in het recept leggen ze ze tegen elkaar in een grote, ronde bakvorm. Dan lijkt het resultaat een beetje op een “plukbrood” (ken je dat nog?). Doe dus maar wat jij het leukst vindt!

cinnamon buns
Cinnamon buns (The hummingbird bakery)

Voor het deeg

  • 300 ml lauwe melk
  • 25 g kristalsuiker (ik nam bruine)
  • 1 1/2 tl droge gist
  • 500 g witte bloem
  • 1 tl zout
  • 85 g boter, in blokjes gesneden

Voor de vulling

  • 80 g zachte boter
  • 80 g donkerbruine suiker
  • 1 1/2 tl kaneel
  • 1 losgeklopt ei

Aan de slag

  • Meng de lauwe melk met de kristalsuiker en de gist. Klop goed en laat 20 minuten staan tot het mengsel schuimig wordt.
  • Zeef ondertussen de bloem in een aparte kom en voeg het zout toe. Meng goed.
  • Doe de klontjes boter bij het bloemmengsel en meng met de hand tot er geen echte stukken boter meer in zitten.
  • Voeg nu het natte mengsel toe en kneed dit tot het de juiste consistentie heeft.
  • Maak een bol van het deeg en leg in een bebloemde kom. Dek af en laat 40 minuten rijzen op een warme plaats of tot het deeg verdubbeld is in volume.
  • Duw de lucht uit het gerezen deeg, kneed nog even en rol uit tot een rechthoek die 1,5 cm dik is.
  • Bestrijk met de smeerzachte boter voor de vulling.
  • Meng de bruine suiker en het kaneel voor de vulling en strooi dit mengsel bovenop de laag boter.
  • Rol het deeg op en snijd het in schijfjes van ongeveer 2 cm breed.
  • Leg de schijfjes met de afgesneden kant op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat nog 20′ afgedekt rijzen.
  • Bestrijk de rolletjes met het eiermengsel.
  • Bak ongeveer 15 minuten op 180 graden in de oven.

Smullen maar!

Heb jij ook een favoriet winterrecept? 

Word jij ook teruggekatapulteerd naar je jeugd bij een bepaalde geur?

Ik hoor het graag!

8 gedachten over “Kaneelbroodjes”

Plaats een reactie