Een simpel rokje in tricot – met tutorial

De stof hing hier al een tijdje over de rand van het babypark. Het modelletje ook, zij het dat ik dat een beetje moest versmallen. (En daar zag ik tegenop!)

Toevallig kocht ik vorige week in de solden een identiek rokje als het oorspronkelijk na te maken exemplaar, maar een maatje kleiner. (Het grotere exemplaar kocht ik vorig jaar tijdens de solden, maar toen was ik mijn zwangerschapsbuikje nog niet helemaal kwijt – helaas zakt het nu wat af!).

Regenweer heeft 1 voordeel: dat we niet naar buiten kunnen en dus sneller aan de naaimachine zitten.

Deze morgen deed Pepijn een flinke dut. Florian vroeg veel aandacht, maar ik slaagde er toch in het patroon over te tekenen van het originele rokje. Uiteindelijk zijn dit maar 2 delen: een voorpand dat tevens ook het achterpand is, en een tailleband die je 4x moet knippen (want die wordt aan de rok gezet zoals boordstof).

Manlief vond het originele rokje “bomma”. Haha! Zeg dat maar tegen King Louie! Best dat hij niet mee was toen ik het kocht ;o) (Het gaat straks toch mee in de valies, hoor!)

Rond de middag werd Pepijn wakker en kort daarna wilde Florian naar bed. Dat moest hij mij maar 1x vragen, gnarf!

Ik toog dus aan het werk. En ik nam foto’s. Voor jullie! Het patroon zal je wel zelf moeten tekenen, want ik bezit nog niet de skills om zoiets afdrukbaar op mijn blog te zetten.

1. Stik de zijnaden van voor- en achterpand.

1. Zijnaden stikken van voor- en achterpand

2. Stik telkens 2 delen van de tailleband aan 1 korte zijde vast (goede kanten op elkaar, ah ja!)

2. 2 delen tailleband aan 1 korte zijde vaststikken (andere zijde nog niet!)

2. Korte zijde tailleband vaststikken

3. Open nu de 2 delen die je in de vorige stap vaststikte, leg ze met de goede kanten op elkaar en stik de bovenrand vast.

3. 2 taillebanden op elkaar, bovenrand vaststikken

3. Te stikken bovenrand

4. Leg de lap nu open en plooi, goede kanten op elkaar, de korte zijden naar elkaar toe. Stik dicht.

4. Opengelegde lap

4. Korte zijden op elkaar, goede kanten binnen

4. Stik nu vast

5. Nu doe je best eens een strijkmanoeuvre (mocht dit nog niet gebeurd zijn).

6. Je hebt nu een tunnel die je zoals boordstof aan de rok moet zetten. Hiervoor vouw je hem met de goede kanten naar buiten dubbel (eventjes strijken!) en stik je hem met de goede kant tegen de goede kant van de rok (de bovenrand, uiteraard, best niet aan de zoom).

6. Bovenrand tailleband in vorm strijken, goede kant buiten

6. Tailleband aan de rok zetten, goede kanten tegen elkaar

6. Veel speldjes gebruiken is de boodschap!

7. Strijk even.
8. Pas de rok en zoom om met de tweelingnaald.
9. Showtime!!!

Stof: Lillestof bij Fino in fondo

Ik maakte de rok helemaal (op de zoom na) met mijn overlock. Makkelijk! Als je geen overlock hebt, niet getreurd: je kan deze rok net zo goed maken met een gewone naaimachine. Denk er in dat geval aan een stretchsteek te gebruiken of een flauwe zigzag, zodat je stiksels niet breken.
Het uittekenen van het patroon en het knippen van de stof was deze keer het grootste werk. Het rokje zelf had ik klaar in ongeveer anderhalf uur. Valt mee, he?!?
Laat mij zeker weten als er iets onduidelijk is in mijn uitleg: ik pas het graag aan!

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Een simpel rokje in tricot – met tutorial”

  1. Zo dacht ik het eerst te doen, maar in mijn voorbeeldrok liep de schuinte mooi door tot in de tailleband. Qua pasvorm leek me dat beter! Maar Elisanna's manier ik zeker ook doenbaar zonder boordstof!

    Beantwoorden
  2. Hoi, hoeveel stof heb je ongeveer hiervoor nodig voor een rokje voor volwassene? Ben ongeveer 1m65 groot. Dan kan ik al stof bestellen šŸ˜‰

    Beantwoorden

Plaats een reactie