Spidersjaal / omslagdoek

In mijn vorige bericht zag je al dat ik gezellig aan het haken ben in deze donkerste dagen van het jaar.

Deze “spidersjaal” was gewoon zo leuk om te haken, dat hij in een dikke week klaar was. Het meeste werk had ik nog met het bedenken en uitvoeren van een leuk randje dat ik om de sjaal heen kon haken.

Op facebook zag ik een omslagdoek waaraan een leuke bolletjesrand werd gehaakt. Zo wordt de sjaal wat speelser en jonger. Ik gebruikte dit filmpje als tutorial. Op fb raadde iemand me aan de bolletjesrand te haken met de achterkant van mijn werk naar me toe. Zo vallen de bolletjes het mooist aan de goede kant. Ze staan namelijk een klein beetje open aan 1 zijde, maar dit is blijkbaar normaal.

Voor de uitleg van de sjaal zelf kan u terecht in mijn vorige bericht.

Als afwerking haakte ik aan de bovenzijde van de sjaal een rij halve stokjes. De 2 schuine zijden omhaakte ik eerst met boogjes van 9 lossen die ik vasthaakte in een boogje van de sjaal. Ik sloeg hierbij telkens een boogje van de sjaal zelf over.
In de volgende toer haakte ik de bolletjesrand. Ik begon in een boogje van 9 lossen, haakte daar 4 lossen in en daarna nog eens 3. In de derde losse vanaf de haaknaald geteld, haakte ik dan nog 3 stokjes samen (= je trekt het stokje niet volledig door, maar je houdt de lussen op de haakpen tot je er 4 in totaal hebt. Dan trek je ze in 1 keer door. Dit is het principe van steken minderen.)
Daarna haakte ik nog eens 3 lossen en in de 3de losse vanaf de haakpen geteld, haakte ik opnieuw 3 stokjes samen zoals hierboven uitgelegd.
Vervolgens plooide ik de 2 schijfjes op elkaar en haalde ik de draad door het begin van het eerste schijfje.
Dan opnieuw 4 lossen en een vaste in het volgende boogje van 9 lossen.

De uitleg van de bolletjesrand vond ik hier op YouTube.

 

BewarenBewaren

Gerelateerde berichten

1 gedachte over “Spidersjaal / omslagdoek”

Plaats een reactie