Haken: kleurtjesmuts in spiraalmotief

De grootste zoon vroeg onlangs heel lief of ik voor hem eens een muts wilde haken met véél kleurtjes. En een pompon!

Misschien weet je al dat, als je rondhaakt, kleurwissels echt niet van de poes zijn. Het is heel moeilijk om netjes van kleurtje te veranderen zonder een opvallend gat of een verspringing van de wol te krijgen.

Omdat ik eventjes voordien deze muts voor mezelf had gehaakt en ik de manier waarop de nieuwe toeren worden begonnen, zeer slim vond, testte ik dezelfde steek eens uit met verschillende kleuren.

Het resultaat oogde supernetjes en flashy voor mijn stoere kleuter van 3,5! Ik moest helaas wel even de hele muts losmaken omdat het bovendeel te smal was en zijn koppie er niet in paste. Gelukkig is dat allemaal niet overdreven veel werk (ik haal bijna elke muts minstens 1x uit omdat hij te groot/te klein uitvalt).

De tweede keer begon ik met 15 stokjes in een magische ring. Ik meerderde zoals deze dame voorschrijft, maar ging niet verder dan 3 stokjes tussen de reliëfstokjes. Als de muts lang genoeg was, haakte ik als overgang tussen de muts en de boord een rij paarse vasten (de laatste kleur die ik gebruikte in het spiraalmotief). De boord haakte ik in afwisselend stokjes en reliëfstokjes.
Om te eindigen haakte ik opnieuw een rijtje vasten, want dat ziet er gewoon altijd netter uit.

De pompon lukte deze keer minder goed. Ik had m’n kartonnetjes zelf geknipt en waarschijnlijk iets te veel wol om de kartonnetjes heen gewonden. Daardoor geraakte ik er met mijn klein borduurschaartje nog moeilijk door. Kan beter, maar ik heb ‘m er toch opgenaaid.

Na enkele weken lijkt de muts me al een klein beetje uitgerekt aan de boord. Ik ga (met tijd en goesting!) er nog een ronde elastiek (of liever: 2 onder elkaar) in naaien zodat hij beter aanspant. De zoon schijnt hier echter geen last van te hebben. ;o)

PS: Ook deze muts haakte ik met Saskia van Wibra op naald 4,5. Ik naaide er (nog?) geen fleece in omdat de steek een beetje openrekt bij het dragen en met al die kleurtjes lijkt het me moeilijk een bijpassende voering te vinden. Iemand tips?

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Haken: kleurtjesmuts in spiraalmotief”

Plaats een reactie