Kikkermuts voor grote mensen

Op vraag van een vriendin haakte ik (als verrassing voor haar verjaardag) een kikkermuts in grotemensenformaat. U herinnert zich dat ik er vorig najaar eentje haakte voor de (toen nog) kleine Pepijn.

Onlangs kwam ik groen en felroze garen tegen en zo begon ik er weer aan. Deze keer had ik zin om eens halve stokjes te gebruiken in plaats van stokjes. En zowaar: ik hield mooi bij hoe ik het deed! Zo kan ik u voor het eerst een deftige haaktuto aanbieden!
Hier komt-ie:
NODIG:
1 bol groen garen ‘Royal’ (Zeeman)
1 bol roze garen ‘Royal’
restje zwart en wit garen voor de ogen van ongeveer dezelfde dikte
Haakpen nr. 5 en maasnaald
Markeerring of een schuifspeldje/paperclip om het begin van elke toer aan te duiden want we haken steeds door

HST: half stokje
ST: stokje

AAN DE HAAK:
De muts en de flapjes:
1) Begin met een magic circle en haak hierin 8 vasten
2) Haak 2 halve stokjes (hst) in elke vaste (16 steken)
3) *1 hst in eerste hst, 2 hst in tweede hst*  en herhaal dit tot het einde van de toer
4) *1 hst in de twee eerste hst, 2 hst in het derde hst* en herhaal dit tot einde toer
5) *1 hst in de 3 eerste hst, 2 hst in het vierde hst*, herhaal tot einde toer
6) *1 hst in de 4 eerste hst, 2 hst in het 5de hst*, herhaal tot einde toer
7) *1 hst in de 5 eerste hst, 2 hst in het 6de hst*, herhaal tot einde toer
8) *1 hst in de 6 eerste hst, 2 hst in het 7de hst*, herhaal tot einde toer
9) *1 hst in de 7 eerste hst, 2 hst in het 8ste hst*, herhaal tot einde toer (72 steken)
10) Haak nu in elk half stokje 1 hst (72 steken) en doe dit 14 rijen lang, tot je een hoogte hebt van 19 cm
11) nu gaan we de eerste flap haken, zet de draad niet af, maar haak vanuit het begin van je volgende toer 24 hst en 2 keerlossen
12) Keer je werk en haak 12 hst en 2 keerlossen
13) Keer je werk en haak 2 hst samen, 1 hst in de 8 volgende hst, en haak opnieuw 2 hst samen (10 steken), 2 keerlossen
14) Keer je werk, en haak in hst in elk hst van de vorige toer (10 steken), 2 keerlossen
15) Keer je werk, haak 2 hst samen, 1 hst in de volgende 6 hst, haak opnieuw 2 hst samen (8 steken), 2 keerlossen
16) Keer je werk, haak in de 8 hst telkens 1 hst (8 steken) en sluit je werk af. Laat evt een lang draadeinde hangen als je van plan bent vlechtjes te maken onderaan de flapjes.
17) flap 2: Begin 24 steken vanuit het midden (=waar je voor flap 1 begon met 24 hst) en haak 12 hst, 2 keerlossen
18) keer je werk en herhaal stap 12 tot 16
19) Om het geheel mooier af te werken, omhaak je de hele muts nog met vasten in een contrasterende kleur, ik deed het met felroze
De wangetjes (felroze):
1) Magic circle, 3 lossen,
2) 12 stokjes in magic circle en sluit met halve vaste, laat een lange draad hangen om de wang vast te naaien op de muts
3) Herhaal dit voor het tweede wangetje

Naai de wangetjes op de muts en naai hiertussen met een steelsteek (heet dat zo?) een lachende mond tussen de 2 wangetjes.

De ogen:
1) Groen: 
Rij 1:  3 lossen en 11 stokjes in derde losse vanaf je haakpen. 1 halve vaste in 2de losse van eerste 3 lossen (12 stokjes)
Rij 2: 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, 2 vasten in elk stokje van vorige rij, halve vaste in de eerste losse (24 vasten)
Rij 3: 2 lossen, 1 half stokje in elke steek van vorige toer, halve vaste in bovenste van de eerste 2 lossen. Zet je werk af en laat een lange draad hangen om de oren straks vast te naaien aan de muts
2) Wit:
Rij 1: 3 lossen, 11 stokjes in de derde losse vanaf je haakpen. 1 halve vaste in 2de losse van eerste 3 lossen (12 stokjes)
Rij 2: 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, 2 vasten in elk stokje van vorige rij, halve vaste in de eerste losse (24 vasten). Zet je werk af, laat een lange draad hangen om straks dit deel vast te naaien!
3) zwart:
Rij 1: 3 lossen, 9 stokjes in de derde losse vanaf je haakpen, 1 halve vaste in de 2de losse van de eerste 3 lossen (10 stokjes). Zet af en laat een lange draad hangen.
Haak dit 2x. Een kikker heeft immers 2 ogen.
Naai nu het zwarte rondje op het witte rondje en dan het witte op het groene. Dit is een oog dat je vervolgens vastnaait op de muts, daar waar jij liefst de ogen wil hebben. (Ongeveer op rij 4 vanaf het kruintje gezien.)

Ik maakte ook grappige vlechtjes aan de oorflappen van de muts. Hiervoor liet ik aan elk oor al een draad hangen, te weten aan het ene oor de einddraad in de kleur van de muts (groen), en aan het andere oor de einddraad van de kleur waarmee ik alles omhaakte (felroze). Ik voegde nog 2 draden toe in het roze, wit en groen en die trok ik in een lus door de oorflappen heen. Daarna maakte ik vlechtjes met 2, 2 en 3 draden. Onderaan maakte ik een knoop en dan knipte ik de draden gelijk af.

BTW: ergens op het www vond ik een uiterst interessant weetje om de maat van je muts in te schatten. De diameter van muts waarbij je mag stoppen met meerderen, is de hoofdomtrek gedeeld door 3,14 (Pi!). Mijn hoofd meet 57 cm, gedeeld door 3,14 is dat ongeveer 18 cm. Rond gerust naar beneden af want een muts mag niet te los zitten rond het hoofd!
Om de muts lekker warm te maken, kocht ik een bijpassend lapje fleece. Ik vouwde de muts in vier en trok de randen over op een stuk (patroon)papier. Ik maakte wel een patroon voor de voorzijde en de achterzijde van de muts omdat ze het patroon niet geheel symmetrisch is. Dit knipte ik met wat naadwaarde uit de stof en stikte alles snel aan elkaar. Deze voeringmuts naaide ik, averechte kanten tegen elkaar, in de gehaakte muts. Het kruintje naaide ik vast in het kruintje van mijn haakwerk. De randen vouwde ik naar binnen en dan naaide ik de voering volledig met de hand in. Een monnikenwerk maar zoveel netter dan met een naaimachine, want op deze manier zijn de steken bijna niet te zien. (Let op met fleece dat je de rekrichting respecteert! Leg de muts dus niet horizontaal op je lapje fleece, een muts moet in de omtrek meerekken!)
En de vriendin? Die was aangenaam verrast en hoopt dat het snel weer winter is! :-))

Voor de beschrijving van wangetjes en ogen, gebruikte ik de handleiding van deze dame.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie