Ongewilde "pattern hack": van flop naar top!

Van het restje streepjesstof van deze trui wilde ik graag een sweater maken voor Pepijn
Eerst dacht ik aan de “leather sweater” van LMV, maar toen ik bladerde door mijn Ottobre’s, schoof ik dat plan opzij. Ik herinnerde me namelijk ook nog iets van zeer moeilijk over te nemen lijnen op het patroon van die leather sweater. Het zou de “Totem Owl” worden uit Ottobre 1/2014.

Bij het overnemen van het patroon ging ik dus al de mist in, alleen had ik het nog niet door. “Patroonblad B – groene lijnen”. En wat tekende ik over? Patroonblad B – zwarte lijnen. Het toeval wou dat dat een kaptrui was met raglanmouwen. Daarom kwam dit foutje dus pas uit toen ik de trui ineengezet had en besliste dat ik de patroondelen voor mouw- en zoomboorden ging overnemen omdat ik ze zou afwerken in boordstof. (Eerst ging ik ze afwerken met de groene tricot die ik ook voor de sweater van grote broer gebruikte, en dat rekt minder, dus was het plan zelf de berekening te maken.)

Het gapende gat…

Gelukkig was mijn naaisel niet om zeep… maar de halsopening was wel gigantisch groot. Met een gewoon boordstofje leek dat echt nergens op. Ik ging daarop te rade bij een fb-groep en kreeg daar onder meer de suggestie een rolkraag aan te zetten. Dat moest ik checken, want ik was niet zeker of ik daar nog genoeg stof voor overhad. En kijk, ‘t is alsof het zo moest zijn, want ik had nog een goeie 20 cm over over de hele stofbreedte. Mijn redding!

Sweaterstof: Stoffencircus
Boordstof: Fino in Fondo
Patroon: Ottobre 1/2014, nr 16
(en niet nr 19 zoals ik in gedachten had)

Eerlijk gezegd vind ik de sweater zoveel leuker geworden op deze manier!
Dit ga ik nog doen. En wie weet wil jij dit ook wel eens uitproberen? Hier vind je hoe het moet!

Rolkraag: hoe doe je dat?

  1. Meet de omtrek van de halsopening na (hier 49 cm) en knip een rechthoek van omtrek hals (hier 49 cm) x 21 cm hoog (dat was de maximale hoogte die ik eruit kon krijgen).
  2. Vouw deze lap met de korte zijden tegen elkaar, goede kant op goede kant. Stik deze naad dicht en strijk.
  3. Vouw deze cirkel in de lengte dubbel, met de goede kanten naar buiten. Strijk even netjes plat.
  4. Verdeel dit met spelden in 4 gelijke delen en doe hetzelfde vanuit de middenachter van de hals.
  5. Keer de trui binnenstebuiten en steek de kraag in de trui. Speld de kraag nu op de halsopening, proper verdeeld. De naad van de rolkraag zit middenachter.
  6. Stik de kraag aan de halsopening.
  7. Strijk & bewonder je prestatie! 

Mocht deze uitleg niet duidelijk zijn, hier vind je er eentje met foto’s van elke stap. :o)

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Ongewilde "pattern hack": van flop naar top!”

Plaats een reactie