Sweater met sjaalkraag

Enkele maanden geleden kocht een collega per ongeluk de Knippie in plaats van de Knip. Zij is gezegend met volwassen kinderen, dus veel kon ze er niet mee doen. Daarom belandde het tijdschrift bij mij.

Ik was het door de maanden heen een beetje vergeten, maar ontdekte er recent een parel van een jongenssweater in. Zo eentje met een gezellige sjaalkraag.

Het stofje kocht ik eerder bij de uitverkoop van Liesellove en zoonlief ging akkoord met stof én model. Voor de zekerheid nam ik toch maar zijn maten, want hij groeit enorm snel de laatste maanden. Ik nam maat 116 en verlengde het lijfje nog met 2 cm (vaag herinnerde ik me dat Knippie breed en kort tailleert).

De zoom en mouwen werkte ik af met een boord uit dezelfde stof, ik had geen zin in tweelingstiksels omdat die altijd zo snel knappen bij mijn jong geweld. Kleding moet trek- en sleurproof zijn, want “zachtjesaan”, dat kennen ze hier niet!

Met de sjaalkraag wist ik het heel even niet, maar deze uitleg hielp me op het goede spoor.

Wie geen zin heeft om te kijken, onthoudt maar: “knipjes geven in de hoeken van de kraag”. De onderkant van de kraag bevestigde ik met een blinde steek manueel (!!!) op het belegdeel aan de voorpas. Dat stond zo in de werkbeschrijving en dat leek mij ook het netst. Kwestie van geen stiksel te zien op de voorpas.

De kraag sluit met 1 knoop. Bijna was ik op zoek gegaan naar een bijpassende knoop in de fourniturenzaak, maar plots schoot me te binnen dat ik ooit eens bij Action zo van die overtrekbare knopen kocht. Het moment was aangebroken om dit te testen!

Sweaterstof rekt nogal uit bij het bevestigen van de stof op de metalen knoop. Ik deed drie pogingen: de eerste zonder versteviging, de 2de met tricotversteviging en de 3de met katoenvlieseline. Geen van de 3 vond ik perfect, maar de derde poging kon er het beste door. Moet ik onthouden voor een volgende keer!

De zoon is alvast reuzeblij met zijn nieuwe trui. Kijk je mee?

Patroon: Knippe oktober/november 2015, model 26 (maat 116)
Sweaterstof: Liesellove
Knoop: Action

Gerelateerde berichten

8 gedachten over “Sweater met sjaalkraag”

Plaats een reactie