Overheerlijke aardbeien- of rabarbercrisp van Anna Jones

Kookboek

Een tijd geleden ontdekte ik het geweldige kookboek “Een nieuwe kijk op eten” van Anna Jones.

Toen ik vorige maand heerlijke bio-aardbeien was gaan plukken bij Biobees in Groot-Bijgaarden, zocht ik iets lekkers dat ik kon maken, naast de gebruikelijke aardbeienconfituur. Acht kilogram aardbeien is immers een hoop om met 4 op te eten!

Het boek van Anna Jones lag nog steeds in mijn keuken en gelukkig maar, want deed ik me daar een ontdekking, zeg!

Anna maakt met aardbeien een “crisp”. Dat is zoveel als de Amerikaanse versie van de bij ons beter gekende “crumble”. Zoals zij het presenteert, is het zelfs glutenvrij en, zoals het een crumble betaamt, in geen tijd klaar.

Rabarber

Ik maakte dit dessert ook al enkele keren met rabarber, maar deed dan wel 1 el suiker meer op het fruit alvorens ik het deegmengsel erover zwierde.

Om duimen en vingers af te likken, zeg dat ik het gezegd heb. Met toestemming van de uitgever geef ik hieronder het recept.

Voel je trouwens vrij om het fruit te vervangen door ander fruit als perziken, peren of pruimen. 

aardbeiencrisp recept
Aardbeiencrisp met maanzaad uit "Een nieuwe kijk op eten" (Anna Jones)

Wat heb je nodig?

 • 800 g ontkroonde aardbeien, doormidden of in vieren
 • 100 g ruwe rietsuiker, plus 3 eetlepels
 • geraspte schil van 1 citroen zonder waslaag
 • merg uit 1 vanillestokje
 • 100 g gemalen amandelen
 • 100 g havermout
 • 2 eetlepels maanzaad (liet ik weg wegens niet in huis)
 • geraspte schil van 1 sinaasappel zonder waslaag (liet ik ook weg om dezelfde reden)
 • 100 g koude boter of kokosolie

Aan de slag!

 1. Verhit de oven tot 200° (ik zet hem op 180°).
 2. Verdeel de aardbeien in een ovenschaal met 3 el suiker, citroenrasp en vanillemerg.
 3. Vermeng de gemalen amandelen, havermout, maanzaad en de rest van de suiker in een kom en voeg de sinaasappelrasp toe.
 4. Breek de boter in stukjes en doe ze in de kom of giet de kokosolie erover, wrijf met de vingertoppen alles door elkaar en til het mengsel tussen de vingers omhoog om er wat lucht in te brengen. Zodra het eruitziet als fijn broodkruim en er geen grote klonten inzitten, is het klaar.
 5. Strooi het mengsel in een dikke laag over de aardbeien en zet de schaal 25 minuten in de hete oven tot de bovenlaag goudbruin is en de aardbeien gekrompen en aan de buitenkant gekaramelliseerd zijn.
 6. Anna serveert hier graag een flinke lepel kokosyoghurt bij, maar slagroom, ijs of custardvla is ook heerlijk. (Wij aten het gewoon lauw, zonder extra’s!)
Interesse in het boek?
Dit zijn de gegevens:
Anna Jones – Een nieuwe kijk op eten
Fontaine uitgevers
€29,95 – 352 pag.
ISBN  9789059565371
Fotografie: Brian Ferry

Heb je het recept uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd wat jij ervan vond! Post hieronder je reactie of deel je foto op Instagram en tag @biekep_biezonder .

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Overheerlijke aardbeien- of rabarbercrisp van Anna Jones”

Plaats een reactie