Schip ahoy!

Deze maand ging ik aan de slag met een meerkleurenontwerp in flexfolie. Feeërieke bezorgde me een polyester turnzakje dat ik wilde pimpen tot een leuke (zwem)tas voor Pepijn.

Een brainstorm bracht me via zwemmen, water en zee bij het thema “boten”. Voeg daarbij het gegeven dat piraten hier in huis erg tot de verbeelding spreken en moederlief ging aan de slag en ontwierp een piratenschip. 

“Ontwerpen” is natuurlijk relatief, aangezien ik jammer genoeg nog niet kan werken met digitale tekenprogramma’s. Toch kan ik je vertellen dat deze afbeelding echt niet evident was om te traceren! Het was de eerste keer dat ik 5 verschillende kleuren gebruikte, en laat ons zeggen dat dat wel een maximum is. Gebruik je meer kleuren, kan je volgens mij de applicatie beter maken met printbare flex.

Het maakproces

Ik traceerde alle lijnen en zorgde er vervolgens voor dat er nergens een gedeeltelijke overlapping van lagen flex gebeurde. Zo lopen de masten bijvoorbeeld niet door onder de zeilen van het schip. Als ze wel zouden doorlopen, zou je een niveauverschil zien in de bovenliggende laag (de zeilen). Dat wilde ik vermijden.

Een gepersonaliseerde turnzak is natuurlijk pas gepersonaliseerd als de naam van de eigenaar erop staat. Hiervoor gebruikte ik dit lettertype.

Persen maar!

Ik durfde dit experiment alleen maar aan omdat ik een transferpers in huis heb. Kwestie van de juiste temperatuur te vinden en genoeg druk te kunnen uitoefenen. Ik zette de pers op 155° en perste elke laag net lang genoeg om de drager veilig te kunnen verwijderen (5 à 6 seconden). Flex krimpt altijd ietsje, maar ik zorgde ervoor dat elke bovenlaag net iets groter was dan in het oorspronkelijke ontwerp. Daardoor zie je nu (nauwelijks) speling tussen de verschillende kleuren.

Voor alle veiligheid maakte ik het touw los zodat het niet onder de persplaat kwam te liggen. In de turnzak en bovenop de applicatie legde ik een stuk bakpapier. Op het einde perste ik nog heel kort alle lagen na.

meerkleurenapplicatie
Turnzakje & flexfolies: Feeërieke

Mijn kleine piraat vulde onmiddellijk zijn rugzakje met proviand en knuffels en vertrok op avontuur! Schip ahoy, piraat Pepijn!

turnzakje meerkleuren

Op 2 februari komt een eerste groepje bij Studio Biezonder de wondere meerkleurenwereld ontdekken. Jammer genoeg is deze workshop al volzet, maar binnenkort plan ik enkele nieuwe data in. Hou de website dus in de gaten!

Ga jij soms ook op stap met je cameo? Dan is deze draagtas écht een aanrader! Ik vond het altijd heel delicaat om mijn cameo zonder bescherming in de auto te steken. Met deze tas neem je hem in een handomdraai overal mee naartoe! Er is bovendien een extra vakje voor de kabels. De draagtas van de cameo 3 is zelfs nog handiger, want daar kan je je laptop en eventuele materialen met gemak bijsteken. Een cameo 2 past daar trouwens ook in (eerst even de cameo 3 eruithalen, wel!).

draagtas Cameo 2
Draagtas: Feeërieke

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie