Haken: uilenmuts in mannenformaat

Het wordt stilaan eentonig… ik haakte nog maar eens een muts. Op vraag. Voor een vriend die vond dat zijn (jarige) man daar wel leuk mee zou staan.

Omdat ik ook hier weer eens alles lostrok wegens te ruim, noteer ik eventjes mijn bevindingen.

Ik ging aan de slag met Saskiawol en naalden 4,5 – het intussen gekende recept.

Ik begon met 8 vasten in een magische ring (zoals hier) en ging verder in halve stokjes. Ik meerderde op dezelfde manier, maar voegde 1 extra toer met meerderingen toe (= tot 8 halve stokjes tussen de meerderingen = 80 steken). Daarna haakte ik verder (16 toeren om precies te zijn) tot de muts lang genoeg was voor een mannenhoofd.

De flapjes aan de oren deed ik niet exact in het midden. Ik liet vooraan 34 steken open en maakte dan flapjes die begonnen met 12 halve stokjes. Achteraan liet ik 22 steken open. Op deze manier staan de flapjes niet te dicht bij de ogen.
Ik minderde in elke rij 2 steken om na 4 rijen te eindigen met 6 halve stokjes.

Vervolgens omhaakte ik de muts met een rij paarse vasten en testte als afwerkingsrand eens de kreeftensteek / reverse stitch / crab stitch uit.

Deze steek geeft wel een leuk effect, het lijkt wel of er een touwtje om de muts heen gehaakt werd.

De ogen deed ik naar eigen inzicht: ik startte met 8 vasten en in de 2de toer 16 halve stokjes in het zwart, een toer halve stokjes in het groen (telkens afwisselend 1 hst, 2hst in vorige hst), een toer stokjes (2 stokjes in elk hst van de vorige toer) en een laatste toer vasten in het wit (1 vaste in elk stokje van de voorgaande toer). De wenkbrauwen deed ik met halve stokjes.

Voor de bek maakte ik een ketting van 6 lossen. In de 2de losse vanaf de haakpen haakte ik een vaste, in de 3de losse een half stokje, in de 4de losse een stokje, in de 5de losse een dubbel stokje en in de 6de losse een driedubbel stokje.

Het geheel werd naar goeie gewoonte nog voorzien van een reepje fleece zodat warme oortjes gegarandeerd kunnen worden.

Benieuwd of de ontvanger blij verrast zal zijn als zijn postpakketje bezorgd wordt!

UPDATE: de ontvanger was blij verrast! Kijk maar even mee:

Gerelateerde berichten

1 gedachte over “Haken: uilenmuts in mannenformaat”

Plaats een reactie