Een gehaakte omslagdoek uit de oude tijd

Ik had zin om eens te haken met deftige wol. Wol waar wol in zit, die je in de winter lekker warm kan houden.
Bij Melissa vond ik tussen de winterkoopjes een prachtige wol van Lang met alpaca. De draad was een beetje pluizig en onregelmatig en ik was erg benieuwd hoe dat er zou uitzien in een omslagdoek.

Na wat internetten, wikken en wegen (ik dacht eerst mijn spidersjaal opnieuw te maken, maar vond het uiteindelijk spannender gewoon een ander patroon te proberen!), koos ik een gratis Ravelrypatroon uit: een sjaal ontworpen door iemand die zich baseerde op een oud tijdschrift uit 1906. Vandaar dan ook de naam “Seems like old times”.

Het patroon was heel duidelijk: een tiental bladzijden, netjes in het Engels opgesteld met daarbij ook de ondersteunende teltekeningen.
Het haken zelf ging goed vooruit: op de trein, in de zetel terwijl de kinderen aan het spelen waren, ‘s avonds voor de tv met een glaasje wijn :o))

Ik zag een mooie rand bij foto’s op de betreffende Ravelrypagina, een rand die ik eigenlijk mooier vond dan de originele, geschulpte rand. Hoe ik die rand moest maken, zocht ik zelf uit.
Dat kostte me toch enkele uren en om te vermijden dat andere mensen hier ook tijd aan spenderen, krijgen jullie hier helemaal voor niks de uitleg hoe ik dit deed. (Ik kan je zeggen dat iets uitproberen en lostrekken niet simpel was met deze fluffy wol!)

Heb je ongeveer 750m wol bij de hand?
Ok, hier gaan we dan!

Na het beëindigen van de laatste toer (toer 44 op het patroon), haakte ik bovenaan vasten zoals beschreven in het patroon (toer 44 TOP op het patroon). Hiervoor draai je je werk met de klok mee, zodat je niet moet aan- of afhechten. Dan haakte ik 6 lossen en ging ik over op boogjes van 4 lossen aan de schuine zijden. Die boogjes beginnen telkens voor een waaiertje en zet ik vast met een vaste net na het waaiertje (zie schema hieronder). Op diezelfde plaats haakte ik dan nog eens 4 lossen, die ik bevestigde op dezelfde plaats (tussen 2 waaiertjes). Zo kreeg ik een klein boogje waar ik in de volgende toer de bloempjes zou haken. De toer eindigt met 3 lossen en een stokje in de eerste vaste van “toer 44 TOP”.

Ik haakte gewoon door naar de volgende toer (toer 45 TOP). Daar deed ik bovenaan opnieuw 1 vaste in elke vaste. De beschrijving op Ravelry zegt precies hoe dat moet. Aan de schuine kanten haakte ik achtereenvolgens in elk klein boogje 3 bloemblaadjes en 4 lossen over de lossen van de vorige toer.

Hieronder meer uitleg over de toer met de bloemblaadjes:

1 bloemblaadje:

halve vaste in het boogje, 3 lossen, stokje in hetzelfde boogje, 3 lossen en halve vaste in het boogje.

Ik maakte telkens 3 blaadjes in elk boogje, dus moet je de beschrijving hierboven 3 keer herhalen. Daarna haakte ik 4 vasten om de ketting van lossen uit de voorgaande toer heen.
Bij het volgende korte boogje haakte ik weer 3 bloemblaadjes zoals hierboven beschreven.

Ga zo door tot op het einde van de toer en zet vast met een halve vaste in de eerste vaste van de bovenrij.

Patroon: Seems Like Old Times (Ravelry)
Wol: Lang Yarns, Malou Light (kleur 887)

Ik moet de sjaal nog opspannen maar ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat het beste aanpak met de kinderen die hier rondlopen.
Als jij het randje uittest, laat me dan gerust weten als er nog onduidelijkheden of fouten in mijn beschrijving zitten. Ik verneem het graag!
Veel haakplezier!

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Een gehaakte omslagdoek uit de oude tijd”

  1. Hoi, ik heb ook net deze shawl gemaakt en ben bezig met het begin van de rand (uit het patroon) maar nu loop ik er tegenaan dat het nogal gaat trekken als ik aan de bovenkant van de shawl in elke ruimte maar 2 vasten doe… En bij het zoeken naar reacties hierop kwam ik op jouw blog terecht. Ging dat bij jou wel goed? Het gaat om rij 44 uit het patroon.
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Dag Lizette, sorry dat ik nu pas reageer! Het was compleet uit m'n gedachten gegaan. Wel, ik herinner me dat ik dat ook dacht toen ik met die vasten begon, maar uiteindelijk is dat wel helemaal goed gekomen. Wellicht is je sjaal intussen al klaar en komt deze uitleg veel te laat, maar wie weet help ik er dan nog iemand anders ooit mee. Succes in elk geval!

      Beantwoorden

Plaats een reactie