Roxy rocks!

Op naaiweekend in Brugge deden meerdere naaisters me goesting krijgen om eens te naaien met kurkleer. Zo gebeurde het dat ik kort nadien een stuk kurkleer aankocht. Ik had al een idee van de tas die ik wilde maken, maar toen ik de (Engelstalige) lijst met benodigheden zag, verging het enthousiasme me lichtelijk. Zoveel soorten versteviging, inches ipv centimeters,… Het plan werd (tijdelijk) geparkeerd!

Intussen hield ik de projecten met kurkleer nauwgezet in het oog op de sociale media. Er passeerden vele mooie maaksels, maar de Roxy-portefeuille van Serial Bagmakers werd met stip mijn favorietje. Toen ik vorige week een boodschappenlijstje opmaakte bij K-Bas, klikte ik uiteindelijk het patroon mijn winkelkar in.

Ik profiteerde van de laatste dagen vakantie om meteen aan mijn project te beginnen. Toevallig had ik nog een leuk binnenstofje liggen dat ik kreeg in mijn goodiebag op naaiweekend in Nieuwpoort. Na wat meet-, knip- en plakwerk lagen alle deeltjes klaar. Verrassend genoeg vond ik dit allemaal nog meevallen qua voorbereidend werk!

Roxy Wallet
Roxy Wallet (Serial Bagmakers)

Het maakproces

Aanvankelijk heerste er wat verwarring over de te gebruiken versteviging in combinatie met het kurkleer. Gelukkig bestaat er een fb-groep van de Serial Bagmakers én heeft bezielster Anne een uitgebreide instructievideo op Youtube. Bleek dus dat ik wel degelijk Decovil of iets anders kartonachtigs nodig had om het model de nodige stevigheid te geven.

Heel moeilijk is dit project niet, al is het wel handig dat je een krachtige naaimachine hebt, want soms moet je door heel veel lagen stof en versteviging stikken! Gelukkig was mevrouw Pfaff een trouwe en welwillende metgezel. Ik brak slechts 1 naald bij een van de laatste stiksels.

Voorts is het wel belangrijk dat je echt de tijd neemt om je patroondelen heel nauwkeurig uit te snijden en te stikken. De Frictionpen van Pilot was dé tip die Anne in haar video meegaf. Hiermee kan je aanduidingen maken op de stof die meteen weer verdwijnen als je erover strijkt. Handy that!

De finishing touch

Wat deze portefeuille zo chique maakt, is uiteraard de typische sluiting. Het was niet makkelijk om netjes een gat uit te knippen op de plaats waar het slotje komt, maar het is me gelukt. Manlief had zelfs de gepaste schroevendraaier en zo kon ik de portefeuille gisteravond helemaal afwerken! Hoera!

Deze portefeuille schreeuwt nu om een bijpassende handtas. Daar maak ik binnenkort werk van, dus je leest het hier als het zover is!

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Roxy rocks!”

 1. Mooi gedaan! Dat model ga ik ook eens proberen denk ik. Heb al verschillende portefeuilles en tassen gemaakt met kurkleer en deze sluiting en ik ben en blijf dan. Ook van jouw versie!

  Beantwoorden
 2. Ik denk dat ik je binnenkort eens zal nadoen! Het lijkt me niet makkelijk en toch al meteen een hele nette portefeuille.
  Ik heb dringend een nieuwe nodig … zelfmaak zou een mogelijkheid zijn, nu ik deze gezien heb!

  Beantwoorden
 3. heel mooi! mijn singertje zal wel niet zo’n fan zijn van al die lagen, dus wacht ik nog braaf tot ik ooit 30 wordt en een pfaff kan komen
  maar jouw exemplaar is in ieder geval geslaagd!

  Beantwoorden

Plaats een reactie