Eenvoudige maar overheerlijke chocoladetaart!

Op zoek naar “kookspiratie” nam ik uit de bib enkele kookboeken mee.

Veel tijd om ze te bestuderen had ik nog niet, maar in het vrijdagavondzonnetje (van vorige week!) lukte het me om een korte blik te werpen in het dikste boek dat ik meebracht: “Wat Katie eet” van Katie Quinn Davies, de vrouw achter de blog WhatKatieAte.com.
Ik deed dit van achter naar voor… Je begrijpt al dat ik dus vooral mijn ogen liet vallen op de desserts?!

Lap! Stond daar toch wel geen chocoladecake in, zeker? Een gemakkelijke nog wel, want de intro vermeldt dat het eigenlijk een recept is dat haar man maakte in de tijd dat ze nog volop dateten (gekke spelling, juist zo?). 
En zo spurtte ik op zaterdagochtend naar de AD en terug. Ik had heel veel goesting om dit chocoladebommetje te maken! In de werkweek heb ik daar geen tijd voor, dus vind ik het extra leuk om eens iets te bakken in het weekend.
Makkelijk was deze taart zeker. Lukken deed ze ook. Ze langer dan 1 dag laten staan is echter iets moeilijker. Volgens het recept is dit voor 8 à 10 personen, maar ik denk dat Katie erop rekent dat er dan enkele chocoladehaters in het gezelschap zijn. Ik zou er 2 bakken voor dat aantal mensen :o)

Omdat ik het recept niet vond op haar blog, geef ik het jullie hieronder even mee.

NODIG:


6 lange vingers, verkruimeld
300 g pure chocolade, in stukjes
150 g zachte ongezouten boter
150 g fijne kristalsuiker (het recept zei 165 gram, maar 150 g was voor mij genoeg)
4 eieren
155 g amandelmeel
150 g mascarpone
3 el Frangelico (ik verving dit door 2 el melk – heb deze drank niet in huis en melk is kindvriendelijker)
poedersuiker en chocoladeschaafsel als garnering
opgeklopte slagroom, voor erbij

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180° C (hetelucht).
Vet een springvorm in en bekleed hem met bakpapier.
Verdeel 1 el verkruimelde lange vingers over de bodem.

Smelt de chocolade au bain-marie, terwijl je af en toe roert. Haal de chocolade van het vuur en zet hem weg.

Klop de (gesmolten) boter en suiker met een mixer tot een luchtig, romig mengsel. Klop de eieren er nu één voor één door.

Roer er de rest van de verkruimelde lange vingers, het amandelmeel, de gesmolten chocolade, de mascarpone en de Frangelico/melk door. Meng alles goed.

Giet het beslag in de springvorm. Bak de taart 55-65 minuten tot de bovenkant een mooi korstje heeft. Prik erin met een satéprikker: als die er schoon uitkomt, is de taart gaar.
Bak de taart niet te lang, hij moet vanbinnen nog smeuïg zijn.

Bestrooi de afgekoelde taart met poedersuiker en chocoladeschaafsel en serveer de taartpunten met een flinke toef slagroom.

Wedden dat je hiermee zal scoren bij je bezoek? Smakelijk!

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Eenvoudige maar overheerlijke chocoladetaart!”

Plaats een reactie