Eindelijk geblogd: Gerdajurk uit La Maison Victor

Maanden geleden naaide ik eens een Gerdajurk, zo ergens in januari, onmiddellijk na het verschijnen van die bewuste La Maison Victor. Een tijdje later maakte ik er nog een, want de eerste jurk zat goed maar was gemaakt uit een polyester stofje dat ik echt niet graag draag.

En dan werd het hoogzomer en bleef de jurk een hele poos in de kast hangen. Erover bloggen kon niet omdat ik nog geen leuke foto’s had. Dat is trouwens wel vaker een euvel als je normaal gezien zelf de foto’s neemt.

Toen we rond 15 augustus ons jaarlijkse weekje aan zee doorbrachten, droeg ik de jurk op een minder warme dag én vertoefden we in een fotogenieke omgeving. West-Vlamingen onder jullie herkennen misschien de “memorial site” in Zonnebeke (Passendaele) waar je momenteel ook de “church dugout” kan gaan bezoeken. In Flanders Fields dus… het is daar nu prachtig en je kan je haast niet voorstellen wat het er 100 jaar geleden moet geweest zijn. Puin, modder en ellende.

Patroon jurk: LMV jan/feb 2017
Stof: Tricot, In Den Beer in Harelbeke

Terug naar de jurk en het naaiproces. Eigenlijk moest ik er niet veel aan veranderen. Ik denk dat ik het bovendeeltje iets langer maakte omdat de taille anders te hoog zat. De halsuitsnijding maakte ik ietsje dieper (dat doe ik bijna standaard bij de patronen van LMV). De rok versmalde ik een beetje ter hoogte van mijn heupen zodat hij beter valt.

De werkwijze legde ik opzij toen ik las dat ze het beleg al aanstikten voor het hele bovenlijfje klaar was. Dat leek me niet ideaal voor een propere afwerking. Ik zette het bovendeel helemaal in elkaar en bevestigde daarna de 3 aan elkaar gezette belegdelen in één keer. Vervolgens bovenstikte ik het beleg op een drietal centimeter van de rand zodat alles mooi op z’n plaats blijft. Dit is geen sinecure en vergt wat oefening, maar als je boventransport hebt op je naaimachine, lukt dat wel zonder 40 jaar ervaring. ?

Gerda is een superfijne jurk om te maken en heerlijk om te dragen. Alleen opletten in de was met die striklintjes! Best steek je je kleedje in een groot waszakje of bind je de lintjes samen voor het wassen. De mijne beginnen namelijk al rafels te vertonen op de plaats waar ze in de jurk zitten. Een gewaarschuwd vrouw… ?

 

 

BewarenBewaren

Gerelateerde berichten

11 gedachten over “Eindelijk geblogd: Gerdajurk uit La Maison Victor”

Plaats een reactie