A-lijn rok en renfrew voor de winter

Eerder paste ik de beroemde rok uit Knipmode 6/2010 volledig aan aan mijn lichaamsmaten. Een klus, maar wel de moeite waard, want nu heb ik het patroon maar uit mijn kast te vissen en kan ik aan de slag.

Op het Stoffenspektakel van dit voorjaar scoorde ik aan de Stenzo-stand een leuk ribfluweeltje met wat stretch in. Ideaal voor een eerste winterrokje, vond ik. Via fb vond ik een passende voeringstof en enkele weken geleden stak ik dit rokje in elkaar tijdens mijn “vrije vrijdag”.

Het kwam er nog niet van deftige foto’s te nemen en ondertussen hebben we er hier thuis een bewoonster bij: een paspop (die volgens onze jongste héél erg op mama lijkt, aan zijn reactie te zien telkens hij de pop voorbijloopt).

Op datzelfde Stoffenspektakel kocht ik (oh voorzienigheid!) een bijpassende lap tricot van 1m50, nog niet goed wetende of ik er een t-shirt met lange of korte mouwen mee zou maken. Ik had immers al een zomerrokje waar ik ook nog wel een fuchsia shirt bij kon gebruiken.

Toen het fluwelen rokje af was, vond ik dat er – om het plaatje compleet te maken – echt wel een fuchsia longsleeve bij hoorde!

Een rondje internet confronteerde me weer met een patroon dat ik eigenlijk al een hele poos heel mooi vind: de “Renfrew Top” van Sewaholic. Leve de kooppatronen, met 1 druk op de knop had ik het in mijn mailbox. Tijdens een vorige “vrije vrijdag” (of was het een rustige zondag?) plakte ik de zooi aan elkaar (bweurk!) en nam ik alvast de patroondelen over.
Ik ging voor maat 10 (komt zo te zien vrij goed overeen met mijn 38-40). Hoera! Dit patroon is er echt eentje naar mijn hart want het shirt én de mouwen zijn zowaar lang genoeg! Ik heb niks moeten verlengen, waar gaan we dat schrijven?!

Rok: Knipmode juni 2010,
ribfluweel van Stoffenspektakel
Shirt: Renfrew Top (Sewaholic),
tricot van Stoffenspektakel

Vanochtend rond 10 uur schoot ik in gang. Om vervolgens in plaats van de gewone hals toch de rolkraag te proberen (dat was namelijk de reden waarom ik dat patroon zo leuk vond – rolkraagjes zijn reuzegezellig!) uit de stof te krijgen. Passen, meten, en uiteindelijk nam ik maar het risico. Mocht het te nipt worden, had ik nog altijd de mouw- en tailleboorden wat smaller kunnen maken. En kijk, bravo voor de zuinige knipster: ik werkte mijn lap stof helemaal op! Niks te veel, niks te weinig. Zo heb ik het graag!

Het was een beetje raar om een patroon te gebruiken waar de naadwaarde van anderhalve cm al ingerekend zat. Ik ben dat niet gewoon. Met een overlock is het ook best wel veel naadwaarde om mooi recht te blijven stikken.
Daarnaast is het grote voordeel van de mouw- en tailleboorden dat je het hele kledingstuk met je overlock kan maken. Handig dus!
Alleen aan deze boorden hanteerde ik een naadwaarde van 1 cm. Ik ben immers vrij groot en beschik over lange armen (en 1 cm naait nu eenmaal makkelijker met een overlock!).

Iets na enen knipte ik de laatste draadjes af en deed ik de eindstrijk. Ik ben alvast blij met m’n eerste wintersetje!
Wat vinden jullie ervan?

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “A-lijn rok en renfrew voor de winter”

Plaats een reactie