Scarletshort: eind goed, al goed!

Net voor we op vakantie vertrokken, kreeg ik ontzettend veel zin om dat prachtige shortje uit een van de recentere LMV’s te maken: de Scarlet.
Op internet en facebook had ik het al zien passeren en bij velen zat het als gegoten. Op de blog van deze dame vond ik al enkele bruikbare tips bij het knippen en naaien. Af en toe sluipt er namelijk wel eens een foutje in dat populaire tijdschrift, weet je wel?

Mijn short raakte helaas niet klaar voor onze afreis naar Frankrijk. Haast en spoed zijn namelijk meestal geen goed idee bij het naaien.

Kort na onze thuiskomst had ik het plan een jurkje te naaien (omdat ik voor onze reis effe niet meer zag met die short), maar nadat ik het bovenlijfje in een teststof had gemaakt en vaststelde dat het ding een volle maat te groot viel, had ik echt geen zin meer om opnieuw aan overtekenen en knippen te doen.

Plan B was de afwerking van de short.

Met nieuwe naaimoed haalde ik mijn “Scarlet-gerief” weer boven.
Eigenlijk had ik al alles voorbereid tot aan de tailleband toe, maar zat ik vast bij stap 2:

Iets afknippen van een gulpdeel? Dat vond ik heel raar! Maar goed, ik vouwde dat stukje tijdelijk om en speldde af wat er nadien zou moeten gestikt worden én consulteerde een bekende fb-groep die mij de bevestiging gaf: dat deel moest eraf met de schaar!
De rest van de gulp vond ik eigenlijk niet erg moeilijk, behalve dat je ergens (al weet ik niet precies wanneer) de 2 gulpbelegjes onderaan ook moet vaststikken. Dat zei mevrouw Spoetniksels ook al. Ik fikste het nog op het laatste nippertje!
Maar dan moest de tailleband aan de broek… wat ik vanuit een ooghoek al ergens op fb had gelezen, werd waarheid: aan het linkervoorpand kwam ik bijna 3 cm tailleband te kort! Wees blij dat je niet in mijn buurt vertoefde, want ik had die short tegen je hoofd gebonjourd! (Gelukkig lag zoon 1 vredig te dutten en was zoon 2 een dagje in de créche!)
Op zo’n stukje van de eindmeet nog ZO’N obstakel tegenkomen, suckt echt. Dat moet ik je vast niet vertellen.
Enfin, ik bleef cool, haalde even diep adem en zocht naar de lap stof waaruit ik de short knipte. En naar het patroon. En naar mijn speldjes en stofschaar en potlood en …*%$)£!
Bon: als je ook van plan bent de short in maat 38 te maken, teken dan patroondeel F over van maat 44. Anders ga je waarschijnlijk vloeken of op z’n minst balen als een stekker.
Je wacht dan nog even om de korte zijde aan de gulp toe te stikken, tot het handeltje gespeld moet worden aan de short. Dan en pas dan stik je de korte zijde toe, willen we dat zo afspreken? :o)
Amen.
Wat deed ik anders?
Stappenplannen zijn wel leuk, maar soms denk ik toch: du-huh, dat is een beetje onorthodox! (Ik volgde vroeger – toen de dieren nog spraken – naailes bij een echte juf in een echt klaslokaal!)
 1. Als je tailleband erop staat met de niet-gelockte zijde en je plooit het afgewerkte gedeelte naar beneden (strijkbeurten niet vergeten!), moet je van LMV een stiksel geven in de aanzetnaad langs de goede kant van je werk. Dit is bijna onmogelijk om onzichtbaar te doen, zeker in een gemêleerd stofje als het mijne. Ooit leerde ik dat je beter de tailleband vastzet door te stikken in de beide zijnaden, langs de buitenkant van je werk. Veel subtieler en die tailleband zit zeker vast genoeg om geen dolle fratsen uit te halen!
 2. De afwerking van de pijpen: ik vind een omgevouwen effect supermooi, maar wat ik niet fijn vind, is als die goot gaat openhangen omdat de vouw enkel in de zijnaden vastgestikt werd. In de naailes maakte ik ooit eens van een lange hemdsmouw een korte mouw met een gelijkaardig vouweffect. Het enige verschil is dat je hier wel een stiksel ziet. De pijpen worden zo wel enkele centimeters langer, maar dat stoort me hier zeker niet. De short is – laat ons zeggen – kort genoeg (voor een vrouw van mijn leeftijd – wahaha!).
 3. In plaats van 2 knopen op de tailleband te bevestigen, zette ik er maar 1 op. Ik had eigenlijk geen plaats genoeg met knopen van 20 mm om er 2 onder elkaar te zetten. (Jammer van die knoop die ik te veel kocht – iemand die ‘m wil hebben?)

De aanpassing van de zoom (zie opmerking 2)

Als jullie er interesse voor hebben, maak ik in een volgend bericht een tutorial van de zoom op bovenstaande manier!

En dan nog wat foto’s op model… :o)

Stof: Linnen uit couponnenbak van Le Chien Vert
Patroon: Scarletshort uit LMV Editie 3, mei-juni 2015

Mijn derrière… de short had ik wel al even gedragen, vandaar de kreukels in de stof.

Gerelateerde berichten

11 gedachten over “Scarletshort: eind goed, al goed!”

 1. heel leuk. ik maakte voor mezelf twee zo'n shorts. bij eentje vergat ik die gulpdeeltjes onderaan aan elkaar vast te stikken (ah ja want dat staat er niet in 😉 ) maar eenmaal toe zie je dat niet 😉 en bij de tweede maakte ik ook gebruik van drie knoopjes in het onderste deeltje, blijft mooier zitten zo. ze zitten wel zalig die shorts
  hier kan je ze terugvinden: http://justdelphine.blogspot.be/2015/08/uitbreiding-van-de-kleerkast-met-een.html

  Beantwoorden
 2. bedankt voor de tips!! Hier ook een maat 38 op de naaitafel en ik heb net alles terug losgemaakt want er was veel misgelopen met de gulp en met de de veel te korte tailleband. Vanavond tweede poging, dus de tips komen meteen van pas 🙂

  Beantwoorden
 3. Ben blij om te lezen dat het hier ook niet van een leien dakje liep het maken van de leuke Scarlet short.Bij mij ligt ze voorlopig in de kast,wegens te groot en zou er eigenlijk werk van moeten maken om de band er af te halen,ze te versmallen en die er opnieuw aan te naaien maar dat doe ik niet graag…werk liever mijn nieuw kleedje verder af 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie