Bombervestje

Het lokaal waar ik naailes volg, ligt boven een krantenwinkel. Het is beslist geen toeval dat die krantenwinkel een uitgebreid assortiment naaitijdschriften verkoopt.

Zo stuitte ik er een tijdje geleden op een tof bombervestje in My Image. Dit tijdschrift is zeer betaalbaar, dus kocht ik het enkel en alleen voor dit patroon. Ik wist zelfs meteen welke stof ik hiervoor zou gebruiken: een lap “alpenfleece” (sweat aan de buitenkant, zachte haartjes aan de binnenkant) die al véél te lang in mijn stoffenvoorraad lag. En die veel plaats innam.

Vervolgens dacht ik na hoe ik het donkere van de stof een beetje kon breken. Ik ben namelijk een lentetype, dus sta beter met heldere kleuren. Gelukkig ben ik zwaar fan van de goud-hype en zo besloot ik zwart-gouden boordstof en gouden biais aan te schaffen. 

bombervest My Image
Patroon bomber: My Image herfst-winter 2017

Het naaiproces

Aangezien deze bomber een ritssluiting heeft, mat ik eerst de voorlengte na. Ik tekende 3 cm bij zodat ik de rits over haar volledige lengte kon gebruiken. Altijd handig, en zeker als de rits (gouden!) metalen tandjes heeft!

In de raglanmouw stak ik een gouden biesje. Ik probeerde eerst paspel te maken, maar het touw dat ik kocht was te stijf en de paspel viel niet mooi. Met het biesje oogt het eigenlijk even goed, vind ik zelf!

mouwbiesje
Gouden bies: Check!

Missen is menselijk

En ja, ik ben natuurlijk ook maar een mens. Hier en daar ging het dus ook fout.

Eerst zette ik de mouwen aan de verkeerde kant. Natuurlijk had ik dat pas door als ze er allebei aanhingen. (“Uh, die halslijn is zo raar?”) Het feit dat ik op een naaiweekend was, kan er uiteraard mee te maken hebben.

Voor de zoomboord moest ik ook wat tellen. Ik berekende de omtrek van de boord zelf en met dat stukje sweatstof eraan, was dat al een hele oefening voor deze rekenkluns!

Toen ik het ritsbeleg erin zette, haperde mijn naald tegen het stukje metaal onderaan. Ik heb een electronische machine en de naald bleef dus “kloppen”. Resultaat: een niet te herstellen gat in de stof. Ik heb (met gevloek!) alles losgemaakt en een nieuw lapje stof naast de boordstof gestoken. Toen ik die karwei gedaan had, bleken de onderranden links en rechts van de rits niet gelijk te lopen. Aaaargh! Het (on!)ding belandde in een hoekje waar het enkele weken genegeerd werd. Na het afwerken van deze jas, nam ik de bomber toch maar mee naar de naailes. Daar heb ik alles een 2de keer losgetornd en vervolgens eens heel lief in de ogen van mijn naaileerkracht gekeken!

De evaluatie

Het was de eerste keer dat ik een volledig beleg stikte in een ritsvest. Dit vond ik toch iets moeilijker dan bijvoorbeeld alleen een “windvanger” achter de rits stikken. Je moet echt heel precies werken om beide kanten van de rits mooi symmetrisch af te werken.

Ik ben zeer trots op mijn strookzakken! Die naaide ik helemaal alleen en ik had ze nog nooit op deze manier gemaakt (wel al eens op een gelijkaardige manier, maar daar wist ik eigenlijk niks meer van.)

Strookzak: check!

Dit jasje (dat ik eigenlijk draag als trui) is zo zalig warm! Ik ga deze stofsoort onthouden voor als mijn kinderen eens een echte warme trui nodig hebben. Alpenfleece it is! Qua lengte had ik er graag nog enkele centimeters bijgedaan omdat het soms een beetje omhoogkruipt. Helaas kan ik door de rits maar verlengen in stappen van 5 cm, hetgeen dan weer net iets te veel zou zijn. De mouwen maak ik volgende keer wél 3 cm langer.

Bombervest My Image herfst-winter 2017
Alpenfleece met zwaluwen: Droomstoffen
Boordstof met goud: Studio Sanne
boordstof zwart-goud

Sweaters naaien is zo leuk! Op 24 januari 2018 organiseer ik een workshop waar we een sweater naaien, voor kinderen of voor jezelf. We naaien een eenvoudige sweater zonder rits. Meer info vind je hier.

Heb je ook zin om een bomber te naaien? Zou je daar graag mijn begeleiding bij krijgen? Dan wil ik daar gerust een workshop voor inrichten! Laat in dat geval zeker een bericht na onder deze blogpost en hou de facebookpagina in het oog.

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Bombervestje”

 1. Oh dat is een leuke! En stiekem ben ik altijd een beetje gerustgesteld als ik lees dat het bij anderen ook niet altijd allemaal vanzelf gaat! Fijn dat je ook dat deelt!!!

  Beantwoorden
 2. Oh, wat een leukerd!! Dat biesje is super!!

  (En je kan je rits bovenaan anders afwerken zodat je niet per 5cm moet verlengen hoor. Ofwel door je rits vroeger te laten stoppen bovenaan met een nieuwe ritsstopper of manueel. Ofwel door je rits bijvoorbeeld in je kraag te plooien en weg te werken zodat je rollertje ook niet verder gaat)

  Beantwoorden
 3. Ik heb een hele mooie stof liggen voor een bomber, maar ik moet er inderdaad eens mijn werk van maken. Een workshop zo zalig zijn, naai jij enkel in Lembeek of ook op verplaatsing?
  Je mag mij zeker een berichtje sturen met meer info.

  Beantwoorden

Plaats een reactie