Ik naaide een Brooke!

Brooke is een jurk

Het lijkt een eeuwigheid geleden, en dat is het eigenlijk ook wel een beetje. Een naaisel 4 maanden na naaidatum op de blog gooien, het moet zo ongeveer een persoonlijk record zijn. Toch voor een naaisel waar ik zo trots op ben. Het zit zo: mijn broer trouwde afgelopen mei en ik moest en zou mijn eigen jurk naaien. Ik wist al ongeveer een halfjaar op voorhand dat ik de prachtige Brooke van Rosie & Me wilde maken.

De stof en zo

Voor de stof vond ik mijn gading op het Stoffencircus in Affligem. En dat terwijl ik na mijn eerste rondje door de beurs al tegen mijn vriendin zei: “Ik denk niet dat ik het hier ga vinden.” Gelukkig deed ik nog een tweede rondje en ja, daar, aan het kraam met de “exclusievere” stoffen, lag een rol prachtig rekbare oranjerode stof. Een kleur die me – weet ik na kleuranalyse – goed flatteert . Ik twijfelde geen seconde en kocht 2 meter. Ik kocht meteen ook bijpassende retro knopen, garen, biais en een blinde rits. Handig als je alles tijdens dezelfde strooptocht kan kopen!

De aanpassingen

Omdat ik redelijk groot ben en gezegend met een C-cup, nam ik de moeite mezelf helemaal te laten opmeten door mijn naaileerkracht. Zij hielp me vervolgens het patroon aan te passen. Geloof me, dat proces op zich nam een avond in beslag. Maar het moest gebeuren, ik wilde immers een perfect zittende jurk. Daarna maakte ik in een oud katoentje eerst een probeerjurk. Ik zag dat ze iets te wijd was en knipte aldus een paar centimeters van de zijnaden af.

Knippen maar!

De testjurk was klaar. Eindelijk mocht ik in mijn mooie stof gaan knippen. Het patroon schrijft voor dat je 160 cm stof nodig hebt. Ik kocht 2 meter en oh jee, ik schrok me een hoedje toen ik de stof (voor het eerst, uhu!) openlegde op de kniptafel. Hoewel ik het gevraagd had aan de verkoper, zag ik onmiddellijk dat de stof geen 140 cm breed was… Het zweet brak me uit want ze bleek slechts 120 cm breed te zijn. Gelukkig hielp de naaijuf me koelbloedig te blijven die avond. Met wat collectief puzzelwerk en een extra naad in het bovenstukje (achter de valse plooi, niet zichtbaar, dus), kreeg ik alles uit de stof. Dat was heel erg nipt! 

De rest van het naaiproces

De rest van het naaiproces verliep gelukkig redelijk vlot. Ik reeg alle merktekens wel netjes in de stof want ik wou geen stommiteiten doen door slordig werk. (Ook de prijs van de stof motiveerde me op heel precies te werk te gaan!) Het moeilijkste vond ik de kraag aan de halsopening bevestigen. Omdat mijn stof ietsje rekbaar is, streek ik eerst naadband op de volledige halslijn. Op die manier zou de stof zeker niet gaan rekken bij het aanzetten van de kraag. Binnenin wordt de kraag vervolgens afgewerkt met een biesje. Dit was ook niet makkelijk omdat ik tamelijk zware stof gebruikte. De naadwaarde werd stevig uitgedund en met wat trekken en vloeken bij het stikken, lukte het me wel. De zoom stikte ik met de blindzoomsteek. Wat een geluk dat ik die niet met de hand hoefde te doen!

Accessoire gezocht

Omdat een huwelijk in mei geen absolute garantie geeft op mooi weer, ging ik op zoek naar een bijpassend item tegen de kou. Een cardigan zou de mooie halslijn teniet doen, dus werd het een dunne sjaal. Ik vond hem toevallig tijdens een dagje aan zee in Domburg (NL). Leve de voorzienige naaister die op de valreep voor vertrek nog een stukje van de stof in haar handtas stak! Had ik die sjaal nodig op de dag van het feest? AB-SO-LUUT! Op 18 mei was het namelijk 12 graden. Je kan je dat nu waarschijnlijk niet echt inbeelden, maar dat is behoorlijk koud. Met die sjaal op mijn schouders stond ik zelfs nog te rillen. (Misschien moet ik er nog bij vertellen dat het sinds de dag na de trouw echt zomerweer is – tot op vandaag! Die weergoden, he, een mens kan er gewoon niet op rekenen!)

Poseren

Het koude weer op 18 mei was meteen ook de reden waarom ik geen foto’s heb van mijn opgetutte zelf in mijn feestjurk. Ik vind het zelf heel jammer nu, maar ik zag het die dag echt niet zitten om met blote schouders te gaan poseren in de parktuin. Gelukkig slaagden we er de afgelopen week in enkele foto’s te maken tijdens een uitstapje naar Brugge. En dit keer betuig ik mijn speciale dank aan de zon die zich – al was het op bestelling – over de middag enkele uurtjes liet zien. 

Brooke dress
Brooke dress (Rosie & Me)
Brooke dress Rosie & Me
Brooke Dress Rosie & Me

Gerelateerde berichten

7 gedachten over “Ik naaide een Brooke!”

  1. wauw, een prachtige jurk! volgens mij had je echt de enige niet warme dag voor die trouw want ik herinner me het eerste weekend van mij een zonnige opleiding ronde kruis en het laatste weekend van mij een snikheet weekend opleiding 😉 (ertussen zat ik in Kreta dus geen idee wat het weer hier toen was).
    Ik heb een Brooke geknipt liggen, het patroon ligt er al een jaar 😉 hopelijk de geknipte stof niet

    Beantwoorden

Plaats een reactie